Episcopia Slatinei și Romanaților

Severinenii şi-au prăznuit Ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

  • 26/04/2010

Sute de credincioşii au participat în ziua de 23 aprilie la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită cu prilejul hramului Catedralei Episcopale. Din soborul de ierarhi a făcut parte Înalt Prea Sfinţitul Părinte Irineu Popa- Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, PS Lucian-Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim-Episcopul Severinului şi Strehaiei şi PS Sebastian – Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Răspunsurile la strană au fost date de corul ,,Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este pentru toţi credincioşii mehedinţeni momentul de care se leagă întronizarea, în anul 2004, a primului episcop al reînfiinţatei Eparhii a Severinului şi Strehaiei, în persoana Prea Sfinţitului Părinte Nicodim Nicolăescu. De asemenea, în 23 aprilie, se împlinesc 5 ani de la prima emisie a postului de radio ,,Lumina”.

În cuvântul de învăţătură, părintele mitropolit Irineu a ţinut să sublinieze sfinţenia vieţii Sfântului Gheorghe dar şi faptul că fiecare credincios este chemat la o vieţuire după Dumnezeu: ,,Pentru noi Sfântul Gheorghe este mai mult decât un erou al credinței. Cum știm eroii și-au vărsat viața pentru alții. Este un altruism ridicat la cote maxime, nu mai există nimic egoist într-un sfânt ca de altfel nici într-un erou. Spre deosebire de aceia care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei, de exemplu: Sfântul Gheorghe și-a jertfit viața pentru apărarea credinței, apărarea Evangheliei, pentru apărarea moralei , o luptă împotriva nedreptății, o luptă împotriva a tot ce este conștient sau mai bin zis asupra a tot ce este subconștient, pentru că în general lucrurile acestea pătimașe, uneori păcătoase, sunt o răbufnire a subconștientului uman. Ei bine, Sfântul Gheorghe se luptă împotriva acestuia și promovează adevărul, binele și frumosul”.

La final, arhiereul locului, a mulţumit ierahilor care au poposit în cetatea Severinului, celor care au susţinut lucrările de construcţie al noii Catedrale Epscopale precum şi celor care au participat la hramul Catedralei.

*

În seara zilei de 23 aprilie, corul ,,Kinonia” a susţinut un concert de muzică bizantină, la care au participat ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.  Concertul, intitulat generic ,,Acum toate s-au umplut de lumină”, a fost susţinut în sala ,,Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial.

sursa: Episcopia Severinului