Episcopia Slatinei și Romanaților

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, sărbătorită la Mănăstirea Sihăstria de 3000 de pelerini

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, sărbătorită la Mănăstirea Sihăstria de 3000 de pelerini

  • 08/08/2016

Bucuria de a fi alături de Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla în ziua prăznuirii ei, dar şi dorinţa de a se ruga la mormintele marilor duhovnici Ilie Cleopa, Ioanichie Bălan şi Paisie Olaru, i-au determinat pe numeroşi pelerini să participe astăzi la ultima zi din sărbătorile Sfinţilor nemţeni – hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria. Solemnitatea sărbătorii a fost dată de slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de cinci ierarhi ai Bisericii noastre – Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Programul liturgic al hramului Mănăstirii Sihăstria a început ieri, când, la ceas de seară, sute de credincioşi şi-au plecat genunchii la slujba Privegherii, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. Astăzi, de la primele ore ale dimineţii, curtea mănăstirii s-a umplut încet-încet de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată în faţa bisericii închinate Sfintei Teodora de la Sihla de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

3000 de credincioși veniţi din toate colţurile ţării să o cinstească pe Sfânta ce s-a nevoit în munţii Neamţului s-au rugat și s-au închinat și la mormintele celor trei mari mari duhovnici ai Sihăstriei, Ilie Cleopa, Paisie Olaru și Ioanichie Bălan. Soborul de slujitori ce i-a înconjurat pe ierarhi a fost unul impresionant, peste 50 de preoţi şi diaconi rugându-se împreună în cadrul Sfintei Liturghii oficiate pe podiumul din faţa bisericii, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaţilor“.

„Dobândiți pecetea lui Hristos printr-o viață curată de familie”

După rostirea Sfintei Evanghelii, a fost rostit cuvântul de învățătură al slujbei hramului, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care i-a îndemnat pe credincioși să aibă în permanență în sufletul lor pecetea Mântuitorului Hristos: „Pecetea lui Hristos în inimile noastre înseamnă, în cele din urmă, ca monahul să aibă viață de monah, arhiereul să aibă viață de arhiereu, preotul așijderea, iar dumneavoastră, cei care duceți greutatea crucii în mijlocul lumii, dobândiți pecetea lui Hristos printr-o viață curată de familie, prin care mergeți greu, dar sigur, pe calea care duce către Dumnezeu, având gândul la El, mărturisindu-vă păcatele și rugându-vă în orice clipă. Gândul lui Hristos se arată în prezența slavei cunoașterii lui Dumnezeu în inimile noastre. Iar pentru ca toate acestea, cu mila Domnului, să se împlinească, Dumnezeu ne-a dăruit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, izvor inepuizabil de har și binecuvântare”.

După otpustul slujbei, arhim. Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria, a mulțumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa la hramul aşezării monahale pe care o păstoreşte. Soborul slujitor a oficiat apoi slujba Trisaghionului la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria –  părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele. În după-amiaza zilei, a avut loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la Peștera Sfintei Cuvioase Teodora, moment care a încheiat sărbătorile Sfinților Nemțeni.

Mănăstirea Sihăstria este așezată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km depărtare de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Mănăstirea Sihăstria a fost întemeiată în anul 1655 de către de episcopul Ghedeon de Huși. Până în anul 1734 era doar o mică așezare pustnicească anonimă, cunoscută sub numele de „Sihăstria lui Atanasie”, fondatorul ei. După această dată schitul se înnoiește. Împreună cu schitul Sihla din apropiere, devin două dintre cele mai vestite sihăstrii din ținutul Neamț. În vara anului 1941 un incendiu necruțător a mistuit paraclisul de lemn și o parte a chiliilor Sihăstriei, din care cauză mulți călugări au plecat la alte mănăstiri. Părintele stareț Ioanichie fiind bătrân și bolnav, în 1942 este ales locțiitor de stareț Părintele Cleopa. Prima grijă a noului stareț a fost refacerea incintei și a chiliilor arse. Cu ajutorul mănăstirii Neamț, până în 1944 s-au construit două corpuri de chilii cu peste 20 de încăperi. Astăzi, Mănăstirea Sihăstria, este unul din marile locuri de pelerinaj din România.

sursa: Doxologia.ro