Episcopia Slatinei și Romanaților

Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Nuşeni

Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Nuşeni

  • 24/07/2011

Miercuri 20 iulie, PS Părinte Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din com. Nuşeni (jud. Bistriţa Năsăud).

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat rolul deosebit pe care Sfântul Proroc Ilie l-a avut în istoria Vechiului Testament, observând şi cu câtă evlavie îl cinstesc ardelenii pe acesta: „Aduc mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, pentru că a avut bunăvoinţa să îngăduie să slujesc astăzi aici. Părintele Stareţ Paisie mi-a fost coleg de mănăstire la Crasna, într-o vreme în care amândoi eram novici. De atunci ne cunoaştem, iar dânsul a ţinut foarte mult să vin aici. Pentru mine a fost o binecuvântare şi o revelaţie. Desigur, cunoşteam Ardealul, pentru că am mai slujit o dată la Mănăstirea Rohia şi am văzut ce înseamnă zona aceasta în zi de sărbătoare. Mi-a plăcut foarte mult să văd mii de persoane venite să asculte slujba în toiul verii, pe caniculă. Spun aceasta pentru că, din păcate, în Oltenia, unde slujesc eu, nu-mi este dat să văd aşa mulţime de oameni niciodată. Asta dovedeşte că ardelenii au un suflet mare. Probabil, pentru faptul că au dus-o mai greu în veacurile trecute, iar acum sunt ataşaţi de tot ceea ce înseamnă credinţă ortodoxă şi poporul român cu tradiţiile şi sărbătorile sale”.

În ajunul sărbătorii, Preasfinţia Sa şi ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, au sfinţit atelierul de icoane al mănăstirii, după care au fost vizitate mănăstirile: Salva, Parva şi Bârsana.