Episcopia Slatinei și Romanaților

Sfânta Muceniţă Varvara cinstită în satul Minieri-Prahova

Sfânta Muceniţă Varvara cinstită în satul Minieri-Prahova

  • 07/12/2012

Marţi, 4 decembrie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la hramul bisericii „Sfânta Mucenică Varvara”, din satul Minieri, comuna Filipeştii de Pădure, jud. Prahova – sat în care Preasfinţia Sa a copilărit.

În cuvântul său de învăţătură Preasfinţia Sa istorisit viaţa şi pătimirea Sfintei Mucenice Varvara, care a trăit în veacul al IV-lea: „Ea este considerată ocrotitoarea minerilor deoarece, în momentul când urmărită fiind de tatăl său, furios că devenise creştină, ajungând în faţa unui munte şi nemaiavând încotro să meargă s-a rugat ca Dumnezeu să despice muntele şi să o scape. Muntele s-a despicat şi Sfânta Varvara a intrat acolo, iar tatăl ei nu înţelegea cum aceasta se făcuse nevăzută. Sfânta, prin grija lui Dumnezeu, a petrecut înlăuntrul stâncii ca într-o peşteră, până când tatăl, după câteva zile, a aflat-o şi a luat-o înapoi acasă”.

Pornind de la această minunată întâmplare, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe minerii care lucrează în adâncurile pământului, să ceară ajutorul şi mijlocirea Sfintei Varvara ori de câte ori îşi încep activitatea.

*

Satul Minieri este o colonie muncitorească minieră relativ nouă, construită de către regimul comunist în anii ’50 şi care nu a avut niciodată locaş de cult. Preasfinţia Sa împreună cu teologul Gheorghe Liţă, care ulterior a devenit preotul satului, au obţinut terenul necesar şi au început construirea bisericii în anul 1996.

Lucrările au durat trei ani, astfel încât, în noiembrie 1999 biserica a fost târnosită, apoi demarându-se şi lucrările de pictură, precum şi construirea unui aşezământ social şi a unei capele mortuare. Pictura a fost realizată de Dl Mircea Petrişor din Bucureşti.