Episcopia Slatinei și Romanaților

Sfânta Muceniță Varvara sărbătorită în satul Minieri ‒ Prahova

  • 10/12/2018

Marți, 4 decembrie, la prăznuirea Sfintei Mucenițe Varvara, Preasfințitul Părinte Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie la hramul bisericii Parohiei Minieri, com. Filipeștii de Pădure, jud. Prahova.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa istorisit viaţa şi pătimirea Sfintei Mucenice Varvara, care a trăit în veacul al IV-lea: „Ea este considerată ocrotitoarea minerilor deoarece, în momentul când urmărită fiind de tatăl său, furios că devenise creştină, ajungând în faţa unui munte şi nemaiavând încotro să meargă s-a rugat ca Dumnezeu să despice muntele şi să o scape. Muntele s-a despicat şi Sfânta Varvara a intrat acolo, iar tatăl ei nu înţelegea cum aceasta se făcuse nevăzută. Sfânta, prin grija lui Dumnezeu, a petrecut înlăuntrul stâncii ca într-o peşteră, până când tatăl, după câteva zile, a aflat-o şi a luat-o înapoi acasă”.

*

Satul Minieri este o colonie muncitorească minieră relativ nouă, construită de regimul comunist prin anii ’50 și care nu a avut niciodată locaș de cult. Preasfinția Sa, împreună cu teologul Gheorghe Liță, care a devenit apoi preotul satului, au obținut terenul necesar și au început construcția bisericii în anul 1996.

Lucrările au durat trei ani, astfel încât în noiembrie 1999 biserica a fost târnosită, ulterior demarându-se și lucrările de pictură, precum și construirea unui așezământ social și a unei capele mortuare. Pictura a fost realizată de dl Mircea Petrișor din București.