Episcopia Slatinei și Romanaților

Sfântul Atanasie Atonitul cinstit la Schitu Frumoasa

  • 06/07/2011

În Parohia Schitu Frumoasa, comuna Balcani, din cadrul Protopopiatului Moineşti (jud. Bacău), există o frumoasă biserică din lemn, al cărei ocrotitor este Sfântul Atanasie de la Aton, sărbătorit în fiecare an la data de 5 iulie.

Cu această ocazie, an de an, îşi îndreaptă paşii spre acest loc ierarhi, preoţi şi credincioşi din toate colţurile ţării, fiind primiţi cu multă dragoste de unul ctitorii acestui sfânt lăcaş, părintele Nicolae, fiu al satului şi slujitor al Sfântului Altar în frumoasa Grecie.

Şi anul acesta, în ajunul sărbătorii, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de numeroşi credincioşi.

A doua zi, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia a rostit un frumos cuvânt de învăţătură prezentând viaţa sfântului, smerenia, bunătatea şi blândeţea acestuia, cu îndemnul ca toţi cei prezenţi să-i urmeze exemplul.

Biserica “Sf. Atanasie de la Aton” a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, fiind sfinţită în anul 2008 de PS Sebastian şi de PS Ioachim Băcăuanul. Biserica “Sf. Atanasie de la Aton” are un statut special, fiind construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Biserica parohială din satul Schitul Frumoasa are hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” şi este păstorită de părintele Vasile Cernat.

Sursa: Protoieria Moinesti