Sfinţii Trei Ierarhi cinstiţi la Craiova
Duminică 30 ianuarie 2011, cu prilejul hramului Facultăţii de Teologie din Craiova – Sfinţii Trei Ierarhi – s-a săvârşit, la Paraclisul Mitropolitan “Maica Domnului – Dudu” din oraş, Sfânta Liturghie, de către un sobor de ierarhi format din ÎPS Irineu – Mitropolitul Olteniei, PS Nicodim – Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian – Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi PS Emilian Lovişteanul – Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile de la strană au fost date de corul facultăţii, condus de PC Pr. Lect. Univ. Dr. Ion Bârnea. În cadrul slujbei a fost hirotonit întru diacon Lect. Univ. Dr. Gelu Călina, profesor al Facultăţii de Teologie la catedra de teologie sistematică.
În cuvântul de învăţătură adresat imediat după citirea pericopei evanghelice studenţilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că Sfinţii Trei Ierarhi reprezintă modele de viaţă duhovnicească, aceştia fiind ocrotitori ai tuturor studenţilor: “Împreună cu studenţii ne-am rugat lui Dumnezeu ca să ne ducă paşii spre tot lucrul bun şi să ne călăuzească spre tot ceea ce este de folos. Totodată am rugat pe Sfinţii Trei Ierarhi ca să ocrotească Facultatea noastră de Teologie, pe profesori, pe studenţi, pe ostenitorii şi binefăcătorii noştri. Nădăjduim ca şi anul acesta să avem roade bogate în activitatea noastră bisericească şi în viaţa universitară, atât a facultăţii noastre, cât şi a tuturor studenţilor, pentru că Sfinţii Trei Ierarhi sunt nu numai ocrotitorii facultăţilor de teologie, ci şi a tuturor studenţilor din lume, ei fiind în viaţa lor modele de studenţi, modele de creştini, modele de episcopi şi modele de viaţă duhovnicească”.
La chinonic, PC Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Ivan a marcat sărbătoarea printr-un cuvânt de laudă închinat patronilor Facultăţii de Teologie, relatând îndeosebi aspecte pilduitoare inedite din viaţa acestora.
La finalul slujbei, PS Părinte Sebastian a adresat la rându-i studenţilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, îndemnându-i să se păzească de tentaţiile lumii acesteia şi să-şi dorească o preoţie curată şi sfântă: “Trebuie să veghem ca acest har pe care-l primim, aşa cum l-a primit şi diaconul nou-hirotonit de astăzi, să-l păstrăm curat şi să ne pregătim temeinic pentru misiunea aceasta a preoţiei. Iată, astăzi sărbătorim pe cei mai mari între teologi. Doar Sf. Ev. Ioan şi Sf. Simeon s-au ridicat la înălţimea teologiei lor, pentru care au şi primit supranumele de “teologi”: Sf. Ioan Evanghelistul şi “Teologul”, şi Sf. Simeon “Noul Teolog”.
Trebuie, dragi studenţi, să vă păstraţi curaţi! Biserica noastră Ortodoxă a îngăduit ca preotul să fie căsătorit, spre deosebire de catolici, care trebuie sa-şi găsească oameni cu vocaţii speciale între tinerii care înţeleg să îmbrăţişeze preoţia şi să ducă apoi viaţă de celibatari. Biserica noastră a înţeles, aşadar, că preotul poate să-şi aibe soţia lui, şi aceasta este un lucru deosebit de important! Să cultivaţi o bună relaţie cu viitoarea soţie, să vă dăruiţi numai ei şi să faceţi preoţie curată şi pregătită după modelul Sfinţilor Trei Ierahi, prăznuiţi astăzi. Citiţi-le viaţa şi vedeţi cum s-au pregătit şi cum s-au dedicat ei misiunii preoţeşti!
Facem jurăminte cu toţii! Facem jurământ la botez (îl face naşul şi naşa în numele nostru, pentru că suntem botezaţi la vârstă fragedă), dar facem o serie de jurăminte şi mai târziu: la căsătorie (ori la călugărie), la finalizarea cursurilor facultăţii de Teologie şi a celor de doctorat, precum şi la hirotonie. Iată câte jurăminte facem înaintea lui Dumnezeu! Să nu vă întinaţi sufletul cu jurăminte suplimentare şi inutile, chiar dacă ele par “rentabile” în plan material. Şi am în vedere aici fel de fel “organizaţii”, în care lumea aceasta de astăzi, secularizată, caută să ne atragă. Fel de fel de “combinaţii”, care mai de care mai oculte, cum este şi Francmasoneria, în care se depunde, de asemenea, jurământ. Păstraţi o distanţă echilibrată şi faţă de oamenii politici, de cei care fac politica oamenilor şi nu politica lui Dumnezeu. Faceţi politica lui Dumnezeu!
Vă îndemn să cautaţi să meditaţi la acestea! Nu să fim doar nişte simple “geamantane de har”, care doar purtăm mai departe harul, în loc să-l cultivăm şi să-l cinstim. Aceia dintre preoţi care nu fac cinste preoţiei sunt ori inconştienţi, ori iresponsabili faţă de harul pe care l-au primit de la Dumnezeu.
Dragi studenţi, să conştientizaţi că aţi pornit pe un drum extrem de nobil, ales, al lui Dumnezeu! El ne păzeşte, dar să-L iubim pe El mai mult decât orice altă tentaţie paralelă cu slujirea Lui, chiar dacă în felul acesta vom fi mai săraci! …Ce folos dacă eşti un preot puternic şi bogat material, dar ţi-ai pierdut libertatea şi demnitatea ta de păstor? Ce dacă te “descurci” în ochii lumii!… De ochii lui Dumnezeu să ne păzim şi Lui să ne străduim să-i slujim, căci El ne vede şi în public şi ne vede şi atunci când suntem în intimitate cu noi înşine. Câţi dintre noi nu au un disconfort teribil atunci când rămân singuri? Ştiţi de ce nu ne place să rămânem singuri şi ne “ucide” singurătatea?… Pentru că este urâtă intimitatea noastră! De aceea căutăm companii de multe ori deşarte sau chiar păguboase spiritual, pentru că ne simţim rău cu noi înşine, pentru că ne este urâtă singurătea şi persoana noastră.
Să fim conştineţi, aşadar, de Dumnezeul pe care ne-am angajat să-L slujim! Să-L iubim şi să-L punem deasupra tuturor tentaţiilor şi ispitelor vieţii acesteia! El ne va scăpa de orice capcană ne va întinde viaţa, de orice obstacol ne-ar arunca în faţă semenii noştri şi de orice suferinţă şi planuri murdare ar urzi ceilalţi împotriva noastră; pentru că Dumnezeu este mai puternic şi este deasupra tuturor”.
foto: Arhiram.ro