Episcopia Slatinei și Romanaților

Simpozionul profesorilor de Religie din județul Olt ‒ Educație, cultură, religie

  • 26/06/2016

În fiecare an, profesorii de religie din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor se întâlnesc în cadrul simpozionului dedicat disciplinei. Anul acesta activitatea a fost organizată de cercul pedagogic din localitatea Corabia, în colaborare cu profesorii metodişti din zonă şi cu Inspectoratul Şcolar Olt.

„Simpozionul judeţean al disciplinei religie a fost gândit pentru a pune în valoare activităţile tuturor cadrelor didactice implicate în proiecte şi parteneriate care promovează educaţia religioasă. Acest simpozion a debutat în urmă cu şapte ani şi a fost organizat de fiecare dintre cele cinci cercuri pedagogice ale disciplinei, evidenţiind istoria locală, parteneriatele Şcoală-Biserică şi activităţile cu tinerii şi copiii. Anul acesta am revenit la Corabia pentru a învăţa împreună cum putem transforma punctele slabe din parteneriatele locale în proiecte cu şi fără finanţare europeană de tip eTwinning şi Erasmus Plus”, a spus doamna Florica Grecu, inspector de specialitatea şi cadru didactic implicat în organizarea şi coordonarea evenimentului.

„La final de an şcolar şi la început de vacanţă, mă bucură întâlnirea cu preoţii profesori şi cadrele didactice din eparhia noastră, pentru că putem face o evaluare a rezultatelor de la olimpiadă şi de la concursurile disciplinei. Astfel, îi putem recompensa pe elevi cu locuri în tabere şi la întâlnirea tinerilor de la Bucureşti, putem discuta cu profesorii voluntari pentru a contura mai multe şcoli de vară în parohii şi astfel, putem lucra mai mult cu elevii şi tinerii şi în vacanţă, activitatea misionară şi social-filantropică neavând nevoie niciodată de concediu şi în acest mod putem spune că împlinim misiunea creştină prin activităţi extraşcolare”, a continuat părintele protoiereu Marian Dobre, reprezentant al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor pentru zona Corabia.

În cadrul simpozionului au fost prezentate lucrări şi exemple de bună practică pentru cele două secţiuni, în concordanţă cu temele Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Doamna Mihaela Guicin, profesor metodist şi cadru didactic din echipa câştigătoarea a concursului naţional de materiale didactice Educaţia religioasă – tradiţie şi actualitate a prezentat noutăţile editoriale privind ghidurile pentru profesorii care predau la clasele a II-a, a III-a şi a IV-a.

Elevii de la Şcoala Gimnazială Izbiceni, coordonaţi de doamna profesoară Mariana Barbu, au prezentat o piesă de teatru cu care au participat la concursul naţional Biserica şi Şcoala din sufletul meu.

Domnul profesor Paulian Buicescu le-a oferit colegilor prezenţi cartea sa de poezii Eu sunt la uşa ta şi bat, dar şi recenta apariţie Cu Dumnezeu în fiecare zi!, o variantă în versuri a calendarului creştin-ortodox.

Poeziile sale publicate în mediul on-line, dar şi în cărţi şi reviste de specialitate sunt „pentru a încălzi inimi, pentru a trezi conştiinţe şi pentru a bucura suflete, pentru ca toţi să ne înţelem mai bine zilele de sărbătoare şi numele primit prin Sfânta Taină a Botezului”, aşa cum dă mărturie autorul la toate simpozioanele la care este invitat.