Episcopia Slatinei și Romanaților

Slujbă arhierească în parohia Jitaru

  • 28/12/2017

Marți, 26 decembrie, când Biserica prăznuiește Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Jitaru, loc. Scornicești.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat însemnătatea praznicului: „Este practica în Biserica noastră ca a doua zi după un Praznic Împărătesc sau după o sărbătoare mai mare, să se facă pomenire persoanelor care şi-au adus un aport important la sărbătoarea care tocmai a trecut. Aşa se face că, de exemplu, a doua zi după Bobotează, serbăm pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul Hristos în apele Iordanului. A doua zi după Praznicul Întâmpinării Domnului se face pomenirea Sfântului Simeon şi a Prorociţei Ana, care L-au primit la templul din Ierusalim şi au prorocit pe seama Mântuitorului. A doua zi după Praznicul Buneivestiri, deci pe 26 martie, se face pomenirea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil, cel care i-a adus Maicii Domnului vestea cea bună ş.a.m.d.

Astăzi, a doua zi după Naşterea Domnului, Sfinţii Părinţi au rânduit-o a fi închinată celei ce L-a născut trupește pe Mântuitorul Hristos, adică Maica Domnului. În calendar sărbătoarea este consemnată sub numele de „Soborul Maicii Domnului”. Însă, ce înseamnă sobor?… Înseamnă adunare şi provine din limba slavă. Adică să se adune credincioşii şi să sărbătorească şi pe cel, pe cea sau pe cei care au jucat un rol important la sărbătoarea respectivă. Aşa se face, deci, că a doua zi de Crăciun ne adunăm împreună să aducem cinstire Maicii lui Dumnezeu”.