Episcopia Slatinei și Romanaților

Slujbă arhierească la parohia “Sf. Arhid. Ștefan” din municipiul Slatina

Slujbă arhierească la parohia “Sf. Arhid. Ștefan” din municipiul Slatina

  • 29/01/2020

Duminică, 26 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica parohiei “Sf. Arhid. Ștefan” din municipiul Slatina, hirotonind întru preot pe diaconul Gabriel-Claudiu CĂLIN pe seama parohiei Jieni.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică în care este redat episodul întâlnirii mai-marelui vameșilor Zaheu cu Mântuitorul Hristos, accentuând trei lucruri esenţiale – atitudinea lui Hristos faţă de Zaheu, pocăinţa acestuia din urmă şi mântuirea adusă de Domnul casei lui: „Care este atitudinea Domnului faţă de Zaheu? Iisus, înfruntând mentalitatea iudeilor şi neluând în seamă vociferările celor de afară, care-l aveau pe Zaheu de mare păcătos, l-a ales tocmai pe el de gazdă. Ce face Zaheu? Se converteşte cu o „bărbăţie” şi o „vitejie” care ne uimeşte pe toţi! Trece peste toate etapele, de multe ori plângăcioase şi la care, din nefericire, ne limităm mulţi dintre noi, mai mult afişându-ne păcătoşenia decât să ne-o luăm în serios! Iată-l însă, pe Zaheu, asumându-şi păcătoşenia cu o uimitoare finalitate! Nici nu o mai afirmă. Şi-o resimte direct, şi încă până în străfundul fiinţei lui! Nu varsă lacrimi de lamentare şi de dezmierdare ci, trecând peste toate, ţinteşte transformarea direct. Trece la fapte: „Jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”. „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia” − a căzut ca un trăsnet sentinţa Mântuitorului Hristos, spre uluirea „drepţilor” de afară, care nu încetaseră să-l ponegrească pe la poartă pe Zaheu.

Privind la întâlnirea lui Zaheu cu Hristos, am putea spune că Mântuitorul Şi-a făcut drum astăzi prin Ierihon special pentru el, aşa cum îşi face drum de multe ori şi către inima noastră, doar-doar va găsi uşa sau măcar fereastra inimii noastre deschisă, pentru a ne privi sau a ne întâlni. Doar-doar ne va găsi şi pe noi dispuşi să-I deschidem, ca să facă şi din noi nişte „Zahei” pregătiţi pentru comuniunea cu El, ca astfel să putem smulge şi noi de pe buzele Sale sentinţa sfântă: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”.