Episcopia Slatinei și Romanaților

Slujba de prohodire a Părintelui Arhimandrit CORNELIU, stareţul Mănăstirii Căluiu

  • 22/08/2014

Joi, 21 august, la Mănăstirea Căluiu a avut loc înmormântarea Preacuviosului Părinte Stareţ, Arhimandritul Corneliu Miroslav. Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Sebastian, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La sicriul Părintelui Stareţ au venit numeroşi credincioşi pentru a-şi lua rămas bun de la cel care le-a fost duhovnic şi sprijin în încercările acestei vieţi.

***

Arhimandritul Corneliu Miroslav s-a născut la 20 mai 1920, în localitatea Ţinteşti, judeţul Buzău, din părinţii Toma şi Vasilica, primind la botez numele de Constantin. A absolvit şcoala primară în satul natal, apoi urmând cursurile Seminarului Teologic din Cernăuţi.

În anul 1939 a fost încorporat în armată, de unde a plecat pe front, luptând în cel de-Al Doilea Război Mondial la Cotul Donului, unde a fost rănit şi decorat. În toamna anului 1956 a intrat, ca frate, în obştea Mănăstiri Ciolanu, iar peste patru ani a fost tuns în monahism, primind numele de Corneliu.

În primii şase ani ai vieţuirii sale monahale a îndeplinit funcţia de econom al Mănăstirii Căldăruşani. Şi-a continuat viaţa monahală la Mănăstirea Sinaia şi la Patriarhie, timp de 18 ani fiind stareţ la Mănăstirea Cocoş, când a primit rangul de Protosinghel.

În anul 1985 s-a pensionat şi s-a retras la Mănăstirea Văratec, ca duhovnic. Trei ani mai târziu, pleacă la Biserica Domneasca din Curtea de Argeş, timp de şase luni îndeplinind funcţia de Ecleziarh. La 12 octombrie 1988 a fost numit stareţ al Mănăstirii Căluiu, unde a desfăşurat bogată activitate, fapt pentru care i s-a acordat rangul de Arhimandrit, în anul 1994.

Părintele Arhimandrit Corneliu Miroslav a reaprins flacăra credinţei pe meleagurile Mănăstirii Căluiu, sub purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae, rânduind aici viaţă monahală de obşte, zidind pe vechea moşie  a Buzeştilor biserica nouă a mănăstirii, chilii şi anexe gospodăreşti. Sfinţia sa şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii Bisericii şi formării de slujitori vrednici, atât călugări, cât şi preoţi de mir.