Episcopia Slatinei și Romanaților

Slujire arhierească în Parohia Doanca

Slujire arhierească în Parohia Doanca

  • 28/04/2014

Luni, 21 aprilie, a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” a Parohiei Doanca din com. Tia Mare.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat importanţa şi măreţia praznicului Învierii: „Trebuie să ştim cu toţii că Învierea Domnului este departe de a fi un simplu fapt istoric. Cei care tratează cu superficialitate evenimentul minunat al Învierii Domnului nu vor înţelege niciodată măreţia şi profunzimea acestei sărbători. Departe de a fi un simplu eveniment istoric, Învierea Domnului este, în acelaşi timp,  un fapt meta-istoric, cosmic şi universal.

Prin meta-istoric înţelegem că ea face trimitere dincolo de istorie, deasupra istoriei, mai presus de istorie. Acest lucru ni-l spune şi evanghelia din noaptea Învierii: La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul… « La început », adică dincolo de istorie, atunci când oamenii şi toată făptura nu erau creaţi încă. Citind cu atenţie Vechiul Testament, vedem că după ce Dumnezeu l-a creat pe om, în ziua a şasea, nu se mai spune că: „a fost seară şi a fost dimineaţă”, ca să încheie ziua a şasea, ci aceasta se încheie la Înviere, în dimineaţa Duminicii Învierii Domnului.

De asemenea, Învierea este şi cosmică pentru că se adresează întregii creaţii, întregii făpturi, deci nu numai oamenilor; ea este şi universală pentru că se adresează tuturor oamenilor, de toate neamurile, de toate culorile, etniile şi limbile”.