Episcopia Slatinei și Romanaților

Slujire arhierească în Parohia Liiceni

  • 09/02/2016

Duminică, 7 februarie a.c., Preasfințitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Liiceni, din comuna Drăghiceni.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XVI-a după Rusalii, care face referire la Pilda Talanților: “Plecând  de  la  nedumerirea că Dumnezeu nu ne dă tuturor la fel, trebuie să spunem că da, Dumnezeu creează inechitatea, adică inegalitatea. Oricât ar putea părea de „îndrăzneț” sau chiar „periculos” cuvântul acesta este real. Nu suntem „înzestrați” în mod egal de către Dumnezeu: la fel de buni, la fel de frumoși, la fel de inteligenți, la fel de dotați cu diferitele daruri spirituale etc., și aceasta pentru că nici El nu ne-a vrut un fel de „bancă” umană uniformă, ci a considerat diversitatea mai frumoasă și mai interesantă decât uniformitatea. Numai omul plânge dupa egalitatea startului, deși nu toți ne dăm silința la fel, în viață, pentru a ajunge la timp la linia de sosire. Ne plângem cu toții de inegalitatea șanselor, deși e clar că nu toți ne folosim de acestea la fel de bine. În evanghelia de astăzi, din trei, numai doi și-au folosit „talanții”, căci celălalt a refuzat lucrul și totul a ramas îngropat „în pământ”.

Ei bine, cunoscând Stapânul mai dinainte că puterile și râvna oamenilor sunt diferite, de vreme ce ne-a lăsat liberi și nu ne-a „programat” viața ca unor roboți, ne-a dăruit fiecăruia talanți după aceste puteri și după râvna fiecăruia. Și pentru a nu încăpea urmă de suspiciune aici, cum că Dumnezeu ar fi nedrept, luați aminte că nu a cerut 10 talanți de la cel ce primise doar doi, și nici nu a pretins patru de la cel ce primise doar unul. Nu! Domnul a judecat cu dreptate, pe fiecare după cât a primit. Dar, nu se poate chiar nimic!… Cel viclean și leneș, și care nu și-a făcut câtuși de puțin datoria, pentru nelucrare, ba încă și suspiciune și răutate, a fost „aruncat în întunericul cel mai dinafară”.