Episcopia Slatinei și Romanaților

Slujire arhierească în Parohia Viespești

  • 18/04/2017

Luni, 17 aprilie, a doua zi de Paști, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Viespești, com. Sprâncenata.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a arătat importanța și măreția praznicului Învierii: „Trebuie să știm cu toții că Învierea Domnului este departe de a fi un simplu fapt istoric. Cei care tratează cu superficialitate evenimentul minunat al Învierii Domnului nu vor înțelege niciodată măreția și profunzimea acestei sărbători. Departe de a fi un simplu eveniment istoric, Învierea Domnului este, în același timp, un fapt meta-istoric, cosmic și universal.

Prin meta-istoric înțelegem că ea face trimitere dincolo de istorie, deasupra istoriei, mai presus de istorie. Acest lucru ni-l spune și evanghelia din noaptea Învierii: La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul… « La început », adică dincolo de istorie, atunci când oamenii și toată făptura nu erau creați încă. Citind cu atenție Vechiul Testament, vedem că după ce Dumnezeu l-a creat pe om, în ziua a șasea, nu se mai spune că: „a fost seară și a fost dimineață”, ca să încheie ziua a șasea, ci aceasta se încheie la Înviere, în dimineața Duminicii Învierii Domnului.

De asemenea, Învierea este și cosmică pentru că se adresează întregii creații, întregii făpturi, deci nu numai oamenilor; ea este și universală pentru că se adresează tuturor oamenilor, de toate neamurile, de toate culorile, etniile și limbile”.