Episcopia Slatinei și Romanaților

Tabăra de vară pentru tinerii creștini “Tradiţie şi Noutate” de la Mănăstirea Arnota

Tabăra de vară pentru tinerii creștini “Tradiţie şi Noutate” de la Mănăstirea Arnota

  • 19/09/2016

În perioada 15-21 august a avut loc la Mănăstirea Arnota tabăra de vară pentru tinerii creştini Tradiţie şi Noutate, organizată de Mitropolia Olteniei şi Arhiepiscopia Râmnicului. Eparhia Slatinei și Romanților a fost reprezentată de tânărul Alexandru Enache, student la Facultatea de Litere, Secţia Jurnalism.

Cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Martiri Brâncoveni a fost săvârșită Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hurezi, aceasta fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, gazda taberei, precum și de mai mulți ierarhi invitați,  care i-au binecuvântat pe tinerii participanți la tabără.

Programul a fost unul dinamic, cuprinzând sesiuni de formare, activităţi  liturgice, culturale, misionar-pastorale, dar şi recreative. Scopul taberei, prin programul şi activităţile alese, a fost de a apropia tinerii de Biserică. Părintele Arhimandrit Laurenţiu Popa a susţinut o conferinţă pentru tineri, adresându-le un cuvânt de folos şi îndemnându-i să devină atleţi ai lui Hristos. Tabăra s-a dorit un schimb de bune practici. Astfel, modelul proiectelor deja derulate în Eparhia Dunării de Jos au fost bine primite de tinerii prezenţi, dându-le curaj să le propună în parohiile lor la întoarcerea acasă. Workshop-ul Locul, rolul şi importanţa tinerilor în Biserică a fost moderat de către  părintele Constantin Olariu, consilier al Arhiepiscopiei Râmnicului, iar cursul Management de proiect şi comunicare a fost primit cu entuziasm, mulți dintre tineri dorind să aplice pentru fonduri europene nerambursabile pentru parohii.

Dintre activităţile cultural-recreative amintim pelerinajele la mănăstirile vâlcene Hurezi, Govora, Surpatele, Dintr-un lemn şi Bistriţa, vizita la atelierele de ceramică tradiţională de la Horezu, Salina Ocnele Mari şi obiectivul istoric Culele Măldăreşti – clădiri datând din jurul anilor 1500, aparţinând unor boieri. De asemenea, a fost organizată și o excursie duhovnicească în munţii dimprejurul Mănăstirii Arnota, apoi la fântâna domnitorului Matei Basarab, la troiţa de pe vârful muntelui ridicată de Regina Maria pentru eroii din Primul Război Mondial, conflagraţie ajunsă anul acesta la o sută de ani, precum și la grotele de pustnici din munţi.

A consemnat,

ENACHE Alexandru-Ioan

Relatarea evenimentului în mass-media şi sursa fotografiilor:

http://arhiepiscopiaramnicului.ro/invatamant/tabara-traditie-si-noutate-la-manastirea-arnota

http://www.voceavalcii.ro/38175-foto-tabara-traditie-si-noutate-la-manastirea-arnota.html

http://ziarullumina.ro/tabara-traditie-si-noutate-la-arnota-114867.html