Episcopia Slatinei și Romanaților

Târnosirea bisericii Parohiei Tufeni Vale

  • 08/10/2014

Duminică, 5 octombrie, Preasfinţitul Emilian, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de târnosire a bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Tufeni Vale, com. Tufeni.

La Sfânta Liturghie, în cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit Evanghelia Duminicii a XIX-a după Rusalii, în care se relatează o secţiune din Predica de pe Munte: „Evanghelia de astăzi ne arată noua orientare pe care Hristos a dat-o Legii Vechi. Porunca nemaiauzită cândva a iubirii vrăjmaşilor a uimit şi uimeşte pe tot omul. Vedem că lucrul acesta ne pare foarte greu şi, mai ales, când ne iubim prea mult pe noi înşine.

În rugăciunea domnească, atunci rostim: Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri, de fapt condiţionăm pe Dumnezeu Tatăl să ne şteargă păcatele noastre după măsură iertării pe care noi înşine o acordăm celor care ne greşesc. Ideea iubirii vrăjmaşilor schimbă mentalitatea lumii iudaice, învăţată cu legea talionului, care prevedea răsplătirea răului cu rău – ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”.

La final, pentru efortul depus la construirea şi pictarea bisericii, Preasfinţia Sa a acordat rangul de Sachelar Părintelui Paroh Nicolae Teodor Constantin, Diploma de ctitor dlor Marian şi Eugen Şotae şi Distincţia de Vrednicie dlui Manager Radu Simion.