Episcopia Slatinei și Romanaților

Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin

  • 13/04/2010

Duminică, 11 aprilie la Caransebeş a avut loc deschiderea manifestării ce se derulează deja la a patra ediţie sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin”

Manifestarea este organizată de Episcopia Caransebeşului, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi a Primăriei municipiului Caransebeş, şi are trei etape: hramul noii catedrale episcopale „Învierea Domnului”, Simpozionul internaţional „Credinţă şi mărturisire” în contextul aniversării în acest an a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885). O altă prăznuire a Episcopiei Caransebeşului este Centenarul instalării episcopului Miron Cristea la Caransebeş. Manifestările vor continua cu Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină” la care vor participa 25 de personalităţi ale vieţii literare bănăţene. Perioada de desfăşurare a manifestărilor este între 10-18 aprilie, cu acest prilej organizându-se vizite şi pelerinaje la principalele obiective religioase şi turistice din Caraş-Severin.

Debutul manifestării s-a făcut prin slujirea Sfintei Liturghii în Duminica Tomii, pe esplanada noii catedrale episcopale din Caransebeş. Din soborul de arhierei au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor; Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a vorbit despre importanţa credinţei în viaţa creştinilor. Cuvântul de binecuvântare, adresat cu prilejul sărbătorii locale de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a fost citit de către PS Visarion, iar cuvântul de binecuvântare al Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, a fost rostit de către PS Paisie Lugojeanul.

După încheierea slujbei, a avut loc deschiderea „Rugii Caransebeşului” prin cuvântul primarului Ion Marcel Vela şi printr-o suită de dansuri populare din Banatul Montan, cu aportul unor ansambluri folclorice şi de dansuri populare din Caransebeş, Borlova, Armeniş, Bolvaşniţa şi Vârciorova şi din Banatul sârbesc.

În după-amiaza zilei, delegaţia de ierarhi prezentă la hramul catedralei episcopale şi a eparhiei Caransebeşului a făcut un popas duhovnicesc, vizitând mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” – Teiuş din apropierea Caransebeşului.

După ce s-a vizitat ansamblul monahal, în biserica mare a mănăstirii a avut loc un recital coral şi de muzică psaltică susţinut de corul Episcopiei Caransebeşului în cinstea oaspeţilor prezenţi.

sursa: Episcopia Caransebesului